DEMOKRÁCIAJÁTÉK

Valódi érvek és valódi viták szikráznak fel az Országház felsőházi üléstermében. Ez az a nap, amikor a diákok fiktív frakciókba tömörülve ütköztetik érveiket egy előre megismert törvényjavaslat kapcsán, melyet otthon feldolgoztak. Szembekerül az Ősz-ülők konzervatív megfontoltsága a Tavaszi Megújulás Szövetsége fiatalos lendületével, amikor nem tudni, a koalíciós partner Téli Menedék Fórum vajon egyetért-e a kormánypárt politikájával, vagy ki mellé áll a Jövő Nyárért Egyesület.

A Demokráciajáték egy olyan egész napos interaktív rendez­vény, amelynek során a középiskolás diákok képviselők szerepét ölthetik magukra, így testközelből tapasztalhatják meg az országgyűlési munkát. A program keretében a fiatalok részt vehetnek egy bizottsági ülés, egy plenáris ülés és egy frakcióülés modellezésén, valamint kipróbálhatják a felsőházi ülésterem szavazórendszerét és a program végeztével sajtótájékoztatót tarthatnak.

A program előzetes felkészülést, aktív hozzáállást kíván, melynek köszönhetően a diákok bővíthetik kommunikációs és érveléstechnikai ismereteiket, és csoportmunkában dolgozhatnak. Kiváló lehetőség, hogy projektmunka keretében a felkészülés alatt mindezeket az egyéni és társas kompetenciákat fejlesszék, majd éles helyzetben gyakorolják. A rendezvény havonta egy alkalommal kerül megrendezésre az iskolai tanévben, egyidejűleg négy, 20 fős középiskolai csoport részvételével.

A kitöltött jelentkezési lapot a demokraciajatek@parlament.hu email címre várjuk.