Négy éve nyílt meg az újraalapított Országgyűlési Múzeum

Négy évvel ezelőtt, 2015. március 6-án nyílt meg az újraalapított Országgyűlési Múzeum állandó kiállítása, mely nem állt példa nélkül: 1929 és 1949 között már működött az Országházban közgyűjtemény.

Az újonnan megnyitott országos szakmúzeum állandó kiállítása, A magyar törvényhozás ezer éve hét fejezetben, kronologikus sorrendben tárja fel a magyar parlamentarizmus történetét a honfoglalástól egészen a rendszerváltásig. A tárlat a Kossuth Lajos tér felújítása során épített látogatóközpontban, a klasszikus és a modern múzeumtechnika ötvözeteként jött létre. A látogatók az eredeti műtárgygyűjtemény, a nemesmásolatok és a rekonstrukciók mellett a látványos, nagyméretű nyomatok, a vetített felületek és az interaktív képernyők segítségével tekinthetik át a magyarság államszervező tevékenységét.


A múzeumban 2016 óta pedagógiai foglalkozások is folynak, melyek a diákok ismeretanyagának élményszerű bővítését segítik. Jelenleg hét program dolgozza fel a magyar törvényhozás történetét korszakos, illetve tematikus bontásban, egy pedig az 1956. október 25-i eseményekhez kapcsolódik.

Az Országgyűlési Múzeum további három helyszínen is várja a látogatókat. Az Országház építészetét bemutató állandó kiállítás az épület egyetlen belső – üvegmennyezettel fedett – udvarában, a Pilisi-Ney teremben tekinthető meg Az Országház története címmel. Az egykori szellőző alagutak északi részében az Országházhoz kötődő Kőtár, a déli szakaszban pedig az 1956. október 25-i sortűz áldozatainak emlékhelye és a hozzá kapcsolódó kiállítás kapott helyet.

Feltöltve - 2019-03-07 10:00:00.
Kategória: HÍREK