Emléktábla-avatás és konferencia az első népképviseleti országgyűlés mártírjainak tiszteletére

Az első népképviseleti országgyűlés fogva tartott áldozatairól, mártírjairól: Batthyány Lajos grófról, Csány Lászlóról, Jeszenák János báróról, Perényi Zsigmond báróról és Szacsvay Imréről emléktábla-avatással emlékezett meg október 7-én az Országgyűlés és Belváros-Lipótváros Önkormányzata.

A rendezvényen beszédet mondott Hermann Róbert, a Magyar Történelmi Társulat elnöke és Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke.

Az Országgyűlés Mártírjai-emléktábla a Budapest V. kerületi Hold utca–Aulich utca sarkán
Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum

Az emléktábla-avatást követően került megrendezésre az Országgyűlési Múzeum szervezésében Az első népképviseleti országgyűlés mártírjai című emlékülés. A 2015 óta évente megrendezésre kerülő konferencián az öt mártírhalált halt politikus életútját és tevékenységét mutatják be a korszak kiváló kutatói. Ebben az évben Perényi Zsigmondra emlékeztek a résztvevők az Országház Delegációs termében. A rendezvényen köszöntőt mondott Bellavics István, Országgyűlés Hivatalának közgyűjteményi és közművelődési igazgatója, megnyitóbeszédet tartott Hiller István, az Országgyűlés alelnöke.
A tavalyi emlékülésen elhangzott előadások szerkesztett változatát tartalmazó Az 1848-1849. évi országgyűlés mártírjai. Jeszenák János báró című kötetet Erdődy Gábor mutatta be.

A konferencia előadói Melkovics Tamás, Pelyach István, Miskolczy Ambrus, Kedves Gyula, Hermann Róbert, Csorba György és Csatáry György voltak.

Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum

A Jeszenák János báró című kötetről, illetve a konferenciasorozathoz kötődő további kiadványokról az Országház Könyvkiadó honlapján tájékozódhatnak.

Feltöltve - 2019-10-07 04:30:00.
Kategória: HÍREK