Az Országház története

Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum

Ismét látogatható az Országház XV-ös udvara, amelyben október 13-tól Az Országház története címet viselő állandó kiállítás várja az érdeklődőket. A közelmúltban megnyílt Kőtárral együtt az Országgyűlési Múzeum már négy különböző helyszínen fogadja látogatóit.

A XV-ös udvar az egyetlen belső – üvegmennyezettel fedett – udvara az Országháznak, ahol a Látogatóközpont megnyitása után kiállítótér került kialakításra. Korábban itt kapott helyett az épület felújításáról szóló fotókiállítás, valamint az Országház új makettje. Utóbbi továbbra is a kiállítás része, amely számos egyéb különlegességgel bővült. A tárlat kuriózuma az Országház kupoláján egykor elhelyezkedő vörös csillag, valamint az épület villámhárítóiként is szolgáló rézvitéz szobrok egyike.

A kiállítótér az Országgyűlési Múzeumhoz és az 1956-os emlékhelyhez hasonlóan korszerű eszközökkel teszi teljessé az élményt: tíz különböző képernyőn, tematikusan tekinthetünk be az épület kulisszái mögé. A látogatói útvonalon kívül eső terektől a műszaki megoldásokon át a Ház virtuálisan megjelenített felépüléséig számos érdekesség figyelhető meg. A képernyők mellé az Országház homlokzatán elhelyezett, magyar királyokat ábrázoló kőszobrok előzetes bírálatához készített gipszmintáit állították ki. A terem végében három kivetítő kapott helyet, melyeken Budapest nevezetességeivel ismerkedhetnek meg az ide látogatók.

Külön látványosság az épületben elhelyezett közel 50, központilag vezérelt órák szerkezetének bemutatása, mely a maga korában igazi szenzációnak számított, alig néhány helyen használtak ilyet. Az Országház órái ma is központilag, a villanyszerelő műhelyből vezérelve, de már korszerű technológia segítségével működnek.

Az Országház története című kiállítás a "Parlamenti látogatásra" váltott jeggyel tekinthető meg az országházi séta befejező állomásaként.